Sidor

onsdag 8 december 2010

Sent omsider - kompletterande statistik



Elevernas datorvanor

Tack vare en hjälpsam student på IKT-B kursen lyckades jag få in lite statistik till den tidigare uppgiften om elevernas datorvanor. Yrkesklassen består av industri- och el-elever i åk 2. Av dem har 16 svarat på enkäten.
    I NV-klassen finns naturvetare med inriktning på djur i samarbete med Naturbruksgymnasiet och "vanliga" naturvetare. 23 elever har svarat på enkäten.
 
Här ser man tydligt att YRK-eleverna surfar och spelar datorspel mer än NV-eleverna. Naturvetarna är oftare än yrkeseleverna på vissa sociala platser som facebook, msn och forum. 


onsdag 24 november 2010

Fulaste filmaffischen

Här har vi årets absolut fulaste filmaffisch, dessutom årets minsta! Vad sägs gott folk! Men! Det kan bara bli bättre!

torsdag 18 november 2010

Elevernas datorvanor

Efter att ha läst elevernas enkätsvar kan jag se att photoshopandet inte är så jättevanligt som jag trodde utifrån förhandstipsen. Det förekommer, men vid sidan av annan nätanvändning.

Yrkeseleverna använder photoshop något mer än eleverna på teoretiska program.

Yrkeseleverna spelar också spel i högre utsräckning än teoretikerna.

Fler elever från teoretiska program skriver att de använder datorn för skolarbete.

I båda elevgrupperna är det rätt vanligt att facebook används. Dessutom är msn rätt populärt, liksom bloggläsande/bloggskrivande.

söndag 7 november 2010

Att photoshopa

Har lärt mig ett nytt sätt att bli datorberoende på; att photoshopa! Visst har jag sett en och annan kollega som vill putsa och finjustera sina bilder i all oändlighet, men fenomenet tycks vara rätt vanligt även bland elever, detta att aldrig bli riktigt klar, att aldrig vara helt nöjd.

Det finns fall där eleverna inte längre går till skolan för att de sitter hemma med photoshop.

Ibland är det skönt att få lite informell info hemma vid köksbordet av en femtonåring!

Några dagars välbehövlig paus i Berlin förra helgen piggade upp.

Efter måndagslektionerna ska jag sammanställa enkätsvaren. Kanske är photoshop verkligen växande. De elever och vuxna jag pratat med menar det.
Gick in i google.docs för att kunna jobba med enkätsvaren, men jag fick det inte riktigt att funka. Ska göra nya försök.

torsdag 28 oktober 2010

Elevernas nätanvändning

Har jobbat med enkäten som ska ut till eleverna. Det gäller att hinna klart innan yrkeeleverna försvinner ut på sin praktik i november.

Ska bli spännande att se om mina elever har ungefär samma nätvanor/erfarenheter som eleverna i texterna vi läser.

söndag 17 oktober 2010

Ok. Nu har jag lagt in tre länkar: en till boken Om detta må ni berätta som handlar om förintelsen, en länk till Fryshusets underavdelning Exit där avhoppare från olika nazistiska rörelser jobbar, samt länken med arbetsmaterial kring rasism med mera (Forum för levande historia).

Etik på nätet

Jaha, efter att ha läst alla möjliga artiklar om hur nätet används tycker jag att bilden är lite splittrad. Vissa debattörer menar i stort sett att problemen är desamma som i alla tider. Tillvänjning och tillit till ungdomarna, samt vuxennärvaro kommer att lösa de flesta problem.

Samtidigt tränger till exempel mobbning numera in i de mobbades hem via datorerna. Det finns inte längre någon säker tillflyktsort.

Dessutom finns en större risk att oskyldiga anhöriga till misstänkta brottslingar drabbas eftersom vem som helst nästan direkt kan få uppgifter på nätet om den misstänkte och hans/hennes familj o.s.v. Det är obehagligt. Det är ju precis det här Marcus tar upp i sin blogg om Örebrofallet.

Ett problem kan också vara att extremister av olika slag får lättare att mötas när de också har nätet.

Till etikuppgiften valde jag ämnet rasism/nazism. Jag bifogar några länkar som är användbara, bland annat till Forum för levande historia som har arbetsmaterial.

tisdag 12 oktober 2010

Etikuppgiften

Måns och Lasse tar upp frustration i dagens mail till oss. Det är ett passande ord. Samtidigt som uppgiften är spännande är det bara att inse vilken enorm tid som går åt till att leta bilder/foton som passar, och ändå inte vara riktigt nöjd med det man hittat.

Frustrerande också att ha (försökt) installera Photostory och sen inte få det att fungera trots att det ligger sparat på skrivbordet.

söndag 3 oktober 2010

Veckans vedermödor

Söndag kväll. Har jobbat med hemuppgiften både lördag och söndag. I onsdags var jag nämligen genomförkyld. I torsdags var jag på bättringsvägen men satt då fem timmar på barnakuten tillsammans med dottern Ellen och hennes skadade fot (inget brutet som tur var).

Efter långa och synnerligen frustrerande försök att följa Måns utmärkta instruktion för Abbey Road fick jag ge upp för tillfället. Det var helt omöjligt att få upp hela instruktionsbilden på skärmen. En del av den låg hela tiden utanför bild. En kunnig kompis kunde via telefon till slut meddela att vi har ett för gammalt program i vår hemdator. Det kanske stämmer. Måste fixa det snabbt i så fall.

Istället har jag jobbat lite med bloggen och läst olika länkar. Mycket är matnyttigt, men mängden gör att en hel del kanske får sparas och "smältas" efterhand.

I länkskafferiet hittade jag flera intressanta bidrag, till exempel Fornsvenska textbanken som jag skulle kunna ha användning för i svenska.

Frågan är hur allt detta ska kunna användas i undervisningen. Länken IT för pedagoger ger tips om bloggskrivande. Bloggande i kombination med fanfiction, som vi tipsades om på kursen förra veckan, kan nog bli riktigt bra tror jag. Vi får se.

Länktips fanfiction:

Bara kort i sammanhanget: En av vår son Antons klasskamrater i åk 9 vann nyligen Barnens bokklubbs novelltävling i just fanfiction, som var årets tema. Novellen kommer att publiceras kommande vecka, v 40. Jag bifogar en länk - läs gärna. Se länktips ovan.

torsdag 16 september 2010

Första IKT-uppgiften. Bloggande; översikt och recension

Torsdag 16 september 2010

(Jag ska inte glömma att göra min blogg mer personlig)

Det här känns spännande. Visserligen ska vi inte bre ut oss om det privata utan koncentrera oss på kursinnehållet, vilket är helt rimligt, men jag måste ändå säga att detta är mitt första riktiga inlägg på en blogg någonsin - fascinerande. Det känns lite som att tala rakt ut i rymden. Får man något svar (högst troligt om jag lyckas trycka på rätt knappar och få iväg texten) och vem svarar/kommenterar ( i detta fall antagligen kursaren Marc/k?us och kanske någon av lärarna Lasse eller Måns som läser våra bloggar)? Men i ett vidare perspektiv är det eventuella gensvaret naturligtvis helt öppet och oförutsägbart. Vi får väl se.

Uppgiften består till stor del i att dels skaffa överblick över bloggandet som fenomen, dels att presentera/ recensera en blogg. Jag kommer att beskriva mina intryck av både bloggläsandet och några bloggar innan jag mer tydligt försöker recensera en utvald blogg.

Efter att ha suttit några dagar och läst bloggarna kan jag först konstatera att det är tidsödande, kanske för att jag inte är van och inte vet hur man snabbt ska navigera för att nå kärnpunkterna. Å andra sidan finns det ju såklart ingen mall för bloggandet, så bloggarna måste väl därför bli högst skiftande. Det tycker jag också att de är i det urval som Lasse och Måns har gett oss. I vissa bloggar bli det lite pratigt och otydligt. I Skola 2.0 fick jag till exempel som läsare gå rätt långt ner på sidan innan jag överhuvudtaget kunde se vem "jag" var som skrev bloggen. Det var Mats. Punkt slut. Ingen mer presentation av personen och var och för vilka åldrar han är lärare - om han nu ens är lärare. Kanske hittar jag inte rätt information, men jag tycker att även en ovan bloggläsare snabbt måste kunna bilda sig en uppfattning om personen som har bloggen och i vilken roll han bloggar, annars tappar åtminstone jag intresset för att fortsätta läsa.
   I det här fallet blev jag dock så nyfiken att jag fortsatte lite till och fick en hel del åsikter från Mats om att skolan i princip måste omformas helt eftersom samhället förändras och att vi nu kommer att kunna ta bort de sista väggarna mellan skola och samhälle. Omformningen är ju självklar, den sker kontinuerligt, men jag håller inte med om att väggarna ska tas bort, eftersom min definition av skola helt enkelt  är "en plats där vi gör saker som vi inte kan göra någon annanstans i samhället - annars skulle vi inte behöva någon skola". Någon motsättning mellan skolan och övriga samhället kan jag egentligen inte se. Tyvärr hittade jag ingen klar definition av begreppet skola hos Mats. Nå, detta kan utvecklas mycket men inte här och nu (vore mycket givande att få höra Lasses och Måns definitioner av "skola", och naturligtvis kursarnas också. Vi kanske diskuterar i grunden helt olika saker?).

Några bloggar som handlade om förskola och låg-mellanstadium skummade jag igenom, men inte mer. Det känns inte som jag har någon naturlig koppling till mina gymnasieelever och pedagogiken kring dessa. Det är visserligen allmänt intressant att veta hur man jobbar med de yngre eleverna, men jag har tre egna barn spridda i åk 3, 6, och 9 i grundskolan så jag får en hyfsad bild ändå av vad de håller på med.

Här kommer även tidsaspekten och de nödvändiga avgränsningarna in, punkter som skulle diskuteras i denna IKT-uppgift. En beprövad erfarenhet är ju att om man försöker omfamna allt blir det i stort sett intet - helt naturligt. Min lärartid är redan nu överfull så jag antar att det handlar om omdisponeringar av lärararbete och om att ta bort en del arbetsuppgifter jag/vi utför nu. Allt detta får troligen en ännu större aktualitet framöver eftersom det sociala arbetet med eleverna hela tiden ökar, liksom antalet konferenser vi ska medverka i. Undervisningen får klaras av på allt mindre tid vilket naturligtvis bidrar, bland andra orsaker, till en kvalitetssänkning, då och då uppmärksammad av medierna. Jag är alltså mycket medveten om att tidsaspekten måste prioriteras för att skapa utrymme för ökad datoranvändning (här har vi en synnerligen intressant diskussion att vänta, nämligen om man "tjänar tid" eller inte på ökad datoranvändning i skolan), men jag har ingen bra idé om hur det ska ske. Det är en av frågorna jag väldigt gärna vill ha svar på under kursens gång.


Niclas Karlssons blogg Tankar om lärande hade en del spännande att komma med. Han är gymnasielärare och tycker inte att tekniken är så intressant utan vill istället diskutera vad de nya kommunikationsmöjligheterna kommer att kunna innebära för samhället. Det kan vara värt att följa det
idéutbytet. Samtidigt vill jag nog hellre ha utbyte av en lärare med ungefär samma ämneskombination som jag har. Niclas Karlsson undervisar i NO-ämnen.

Bloggen Datorn i utbildningen behandlar vad jag hittills saknat, nämligen hur svenskämnet/modersmålsundervisningen på gymnasienivå kan dra nytta av den nya tekniken. Presentationen av både syfte och upphovsman kommer föredömligt tydligt och tidigt i bloggen. Ordning och reda råder. Det är lätt att hitta och innehållet är tankeväckande. Däremot instämmer jag inte i allt som sägs, men det är inte på sin plats att ta upp dessa invändningar nu, det skulle leda alltför lång bort från "uppdraget" i uppgiften.
    Jag kan bara konstatera att bloggen blandar genomtänkta synpunkter med inte fullt så genomtänkta. Exempel på det sistnämnda är Ruth Grüters-Eikens uttalande att "...på 2000-talet ingår det i skolans uppgifter att lära eleverna att skriva för offentlighet". Min fråga blir då: när, och i vilken stat, har skolan INTE haft detta som en av sina uppgifter; att just skriva för det offentliga, alltså i motsats till det rent privata? På denna naturliga fråga får läsaren inget svar, vilket är synd. Jag kan bara konstatera att det redan under antiken var en viktig uppgift för skolan att utbilda duktiga tjänstemän av olika slag för just det offentliga samtalet i tal och skrift. För Sveriges del gäller samma förhållanden sedan åtminstone 1500-talet då vi får ett kraftigt stärkt centralstyre och därmed växande behov av statstjänstemän med god förmåga att hantera text i det offentliga.
    Problemet, som jag ser det, med uttalanden av ovanstående slag  som saknar varje belägg som annars kunde ha startat en intressant diskussion, är att trovärdigheten sjunker för hela bloggen. Det känns inte lika lockande att fortsätta läsa något som kanske bara är utslängt lite så där utan större eftertanke.

Den blogg som jag valt att recensera något mer ingående heter IT och utbildning. Vad jag förstår drivs bloggen av ett företag som heter Metamatrix och som samlat ett antal personer med erfarenhet av IT och pedagogik. Syftet är att sprida och utveckla kunskap om IT i samhället och inte minst inom och tillsammans med undervisningssektorn i vid bemärkelse.
    Liksom i ovanstående blogg är upplägget klart och tydligt. Det är lätt att snabbt få en överblick av innehållet som har en intresseväckande bredd. Exempelvis kan man läsa om så skiftande områden som strategi och vision, ledning och digitala lärresurser, och inte minst om viktiga och högst förnuftiga områden som mätabarhet och omvärldsbevakning.
Tyvärr lider bloggen enligt min mening av för mycket tjusiga och svepande formuleringar. Går man in i avsnittet mätbarhet får man som läsare inte mycket av konkreta exempel på metoder och utförda undersökningar i praktiken. Inte heller ges någon jämförelse av utbildningsresultat förr och nu.
Omvärldsbevakningen känns högst befogad. Exempel ges från så skilda länder som Israel, England, Brasilien och USA. Mycket tycks emellertid ligga i sin linda. Det här arbetet är något som startas nu eller åtminstone inte har pågått någon längre tidsperiod, naturligtvis.
Till bloggens förtjänster hör ambitionen att diskutera definitioner av begrepp inom området samt att försöka få en gemensam syn på hela IT-frågan. Det är säkert nödvändigt för att kunna fortsätta arbeta. Det förutsätter emellertid att diskussionen får fortsätta och hållas levande och att definitioner tillåts förändras över tiden liksom att fokus måste kunna flyttas om nya oväntade och kanske idag okända områden plötsligt pockar på uppmärksamhet. Det bör enligt min mening få handla om vanligt vetenskapligt arbete. En fara som finns i all pedagogisk forskning och utvecklingsarbete är ju annars, menar jag, risken av politiskt korrekta beslut och inriktningar i och med politikers naturliga intresse för att vilja vara med och påverka och styra utvecklingen.
Liksom i bloggen Datorn i utbildningen rymmer IT och utbildning ett antal inlägg som skulle behöva förtydligas och understödjas med annan litteratur för att framstå som trovärdiga. Stefan Svedberg föreslår exempelvis i ett inlägg från 07-05-2010 att framtidens lärandearbete ska skapa kunskap utifrån insamlad information. Eleverna ska inte bara fungera som mottagare. Återigen blir min fråga; NÄR och VAR har så inte varit fallet? När och var har eleverna bara varit mottagare? Åtminstone de senaste decennierna har ju i alla fall svensk skolpolitik präglats av en rätt stark progression med allt från införandet av grupparbeten och tematiska studier på 1970-talet och fram till dagens mer projektbaserade inslag, där eleverna sannerligen inte bara har tagit emot. Jag själv har gått i denna skola ända sedan 70-talet och tycker den har varit både tydlig och kreativ. Så vad jämför Svedberg med? Eftersom vi inte får veta det sjunker trovärdigheten ohjälpligt. Det är tråkigt.
Däremot har bloggen en poäng när den konstaterar att det inte bara är att dela ut datorer till höger och vänster (som skedde i ITIS-projektet - min kommentar).
Till sist kan jag bara konstatera att lärarna, på det riktiga "skolgolvet", tyvärr tycks lysa med sin frånvaro i denna blogg. Det är ju ändå den yrkesgrupp som ska genomföra den praktiska utvecklingen i våra skolor.

Nu får det räcka för denna gång. Sammanfattningsvis anser jag att en blogg blir intressant om den har en tydlig upphovsman, ett klart syfte samt är lätt att överblicka och orientera i. Dessutom ska bloggen helst ha genomtänkta synpunkter som är intressanta att diskutera, inte löst utslängda illa underbyggda och genomtänkta påståenden.

Kanske blev detta alldeles för långt, men det var så kul och intressant att läsa och skriva att jag bara fortsatte. Nästa gång kan jag mycket väl korta ner innehållet.

Jonas



  

torsdag 9 september 2010